29 Sep 2011

learning to let go things

Allah could takes anything that He gave us 
because all these are His 
which we borrow
( actually we take for granted only )
human always forget to show their gratitude

each time He takes something
then only we know how valuable that thing is 
and then we start to grumble a lot of the loss 
because we love that thing - which we assume as ours
indeed , it is His 

sometimes , He even takes our beloved thing that we own
and we start to face the loss unwillingly
but we have too 

then only we realise the thing is valuable , priceless 
and we start to regret
then only we learn to appreciate that thing 
which we have never be thankful for having that thing

and on that time 
there's nothing can change the fate except Allah

so , we pray for Allah 
which we hardly pray to Him before
and we seek for forgiveness
we ask for His help , His guide
on the way to face the loss 

this is actually one of His way to remind us of His power 
He wants us to be on the right track - maybe we went off the path once
He wants us to pray - because He rarely hears our voice praying lately

guys , all things happen for a reasons 

i learnt my lesson
i am trying to let go things
because it is painful to hope for something which is not ours  

hiasan semata-mata .
bajet macam tengah let go things la kononnya

i am sure , there must be reasons out of this incident

Surah Al-Baqara
Fighting is enjoined upon you, while it is hard on you. It could be that you dislike something, when it is good for you; and it could be that you like something when it is bad for you. Allah knows, and you do not know. (216)


tutup buku lama , bukak buku baru

return to Him 
to seek for His 


22 Sep 2011

i want to try this ^^

i want to share something with uollss . just for fun okeh .

this petikan dipetik daripada pokok pesbuk cik ramarama

when i read this status , this imagery comes first into my mind :

#first step

#second step

girls , try this at home okayy

nampak macam satu gurauan . tapi aku rasa macam nak je ce try buat .
errr 
--"

- sabar itu membuahkan kemanisan - 
insyaAllah . bersangka baik 

21 Sep 2011

baby girl ;)

berita baik :)

i dapat another anak sedara pagi tadi 

that's the new-fresh-cute-little baby girl :)
korang jangan tulis ayat adjectives cam gitu . salah tu order dia . saja nak tulis mereng-mereng + ikut suka tangan

itu je gambo yang aku hado . kak aku beranak kat sana . so aku tade la peluang nak tangkap gambo baby .
ni pon agaknya kak aku tgkp lepas dia beranak . siap upload pesbuk lagi .
well , the world is at your fingertip la dear :D

tanpa disedari 
now i have 3 nephew(s) and 3 niece(s) 
the eldest is 7 years old . imagine 0.o"

whatta there's (s) there ? sebab aku rasa awkward nak buh s kat dia . hoho . takot salah . 
nephews and nieces ? macam pelik sahaja bunyinya .
apalah cikgu english cam gini . terok toi kan ? wuwuwuwuwuwuuuu

okayfine . aku admit . aku tak terror english tapi bajet pi join TESL

err :|

tapi please jangan suruh aku keluar maktab . tak sanggup bayaq ganti rugi wehh . 
i rela belajar rajin-rajin demi mendidik anak bangsa tercinta ini
\(>,<)/

20 Sep 2011

camp KETARRRRians ;D

rasanya sudah berpurnama lamanya jari panjangku tidak menari mengetuk 'papan kunci' ini . 

#sila teliti ayat di atas . hoho . hasil kegilaan ciksue bila dah bopa hari xtido malam demi nak siapkan esaimen T_T

by the way , seriously i miss my bucuk2 little blog . lama dah kot aku tak blogging . blogwalking jauh sekali . sebab sekarang musim esaimen tengah dasyat melanda . aku tengah berada di bawah cengkaman esaimen yang semakin mengganas . fuhhh , siryes wehh penat ! aku rasa nih semua balasan khas untuk aku yang suka mengelat tanak buat homework ngan nota zaman sekolah dulu . dan kini aku paham kenapa cikgu suka bagi homework bebanyak kat kita . sebab , dolu-dolu diorang kena force buat esaimen banyak-banyak-banyak-sangatbanyak serentak dan due date pulak adalah dekat-dekat-sangatlahdekat . okay , i am exaggerating too much already :D

ekceli ada benda best nak story kat uollss , tapi disebabkan kekangan masa , benda ni dah outdated . ehh , xla sangat . baru last week ja pon . maka dengarkanlah story hamba ini .

last week , 12-15 hb , kami bebudak tesl junior ada kem . recreational camp under unit gerko . menda alah tu buat kat kem intan suraya , kuala kangsar . tempat tu tepi sungai perak . dia punya kedalaman kawasan xterkira lah dalamnya sampaikan jalanraya dah mati , baru la nampak lorong kampung intan suraya tuh . jaoh siot . okay , i am exaggerating again . haha . saja syiokk . best jugak dok kem tu . kami 20 org je pon so kitorang sangat-sangatlah rapat mcm one happy family .

jersey kelas kami yg baru :)
p/s : abaikan aku yg senget itu . huhu
activities :

1# rafting , water confidence 

2# jungle trekking

3# orienteering

4# abseiling 

5# masak lemang & rendang

and many more .

dalam banyak-banyak part , aku suka nak sentuh tang abseiling . wuwuwuwuwu . nak cita sikit ekspirien abseiling . 

- mula-mula panjat menda yg tinggi tuh -
okay . agak ketaq sebab sedikit curam

- bila sampai kat atas - 
 baru sedaq diri yang aku nih gayat . nampak sungai perak wehh dari ataih tu 

- mula gelabah tak tentu hala -
masa mr MBO nak lepas aku turun tu , aku bley kata kat dia 
"jangan lepas saya, saya tengah blur lagi nih "

err --"

-on the away nak sampai ke tanah -
i am the only-only one yg bising tak tentu hala masa turun tuh . aku menjerit , melatah tiap kali rasa mcm nak jatuh tuh . huhuhu . malu plak bila ingat .

cukuplah gambo nih . aku rasa hampa dah gelak dah bila bayang cena sepatutnya org abseiling turun dan cena cara aku turun 
-____-


siryes aku dah tanak abseiling . malu . hoho

tutup cerita abseiling

kat sana aku ada pakwe baru . dia ikut aku sokmo . 
ai leplep yu very much lahh oren ! 
p/s : i miss you :')


rindunya titew tat awak oren :')
eh best taw dok sana . tengok nih , kami bermesra dengan ikan-ikan di lautan


 
bagi makan apa pon depa telan ja . laju . kebulur agaknya 
masa bakaq lemang pon best gak . pengalaman ;)
cari kayu api , kena pacat , hidupkan api , masak rendang , buat agar2 dan lain-lain 
kami sama-sama buat .






overall , i am delighted to be one of teslians

- hidup KETARRRians -

^___^







8 Sep 2011

maghfirahNya

salam 

rasa nak share satu menda yang menarik perhatian ciksue malam nih . kadang2 baguih jugak pesbuk nih kan ? kita bole sharing-mering dengan kawan2 kita . indirectly , kadang2 kita tersumbang satu saham untuk akhirat kelak apabila menda tu mendatangkan manfaat buat kawan kita .

and this night , ai want to share this with uollss 


astaghfirullahal'azim :')

jika besar dosa yang kita dah lakukan , ternyata keampunanNya lebih besar 

Allah maha pengampun , namun kadang2 hambaNya angkuh

muhasabah . peringatan untuk diri ai yang banyak khilaf ini . sangat2 banyak , sangat3 

namun , ingatlah mahgfirahNya sentiasa ada untuk hambanya :)


hidayah Allah datang dalam pelbagai cara , dont deny it . 
sahutlah ketukan di pintu hatimu , jangan tunggu sampai satu saat , tiada lagi ketukan di hatimu .

ingat tujuan kita di dunia yang sementara ini : 

وَمَا خَلَقۡتُ ٱلۡجِنَّ وَٱلۡإِنسَ إِلَّا لِيَعۡبُدُونِ (٥٦
Dan (ingatlah) Aku tidak menciptakan jin dan manusia melainkan untuk mereka menyembah dan beribadat kepadaKu. 
Surah Adh-Dhariyat : 56)

3 Sep 2011

a big crime

rasa terpanggil untuk share something dgn uollss 
dipetik dari pesbuk kawan ai nih . kitorang sama2 skolah menengah dulu .

 

"Jangan buat janji kalau tak bole tunai. Jangan bagi harapan, kalau memang tak ikhlas.
 Buat orang berharap, is a big crime."

:'(

konvoi raya 2011 :D

1st SEPTEMBER , 3rd RAYA 

pagi tuh , ciksue gerak gi amek my bestfriend , cik adibah kat taman murni parit buntar .

ni dia cik diba awek ai dlm pesbuk tuh . available :P
cik diba diam je satu  hari . maybe sebab enset dia baru terjun masuk lubang jamban . mcm ai . hehe

then , gi jawi amek cik hawa .

susah nak cari pict minah nih . dia shy2 cat , nih ada la satudua gmbq
status : available :P
kebetulan baju kami 3 org hitam . seyesly , memang xplan . sehati sejiwa .
terus gi raya umah first .
umah cik titen . kat sg bakap .
mai umah org pagi2 . time tu dia rushing je mandi time kami dah nak dekat sampai . kih3

cik titen kesayangan ai :D
status : available :P
xsangka gila masih layak dapat duit raya . wiwiwiitt :)
dapat duit raya taww . hihi .
nampak sgt kitorang mudamudi lagi ;)

then kami berempat gi jalan umah cik khairunnisaa' kat nibong tebal .
sampai depan umah baru gtaw kata nak raya . hehe ;)

hawa tgkp gmbo nih . so dia xda . rugi kan jd cameraman ? hihi
pastu pegi umah cik nori kat parit buntar .
dia buat kenduri kesyukuran . 
kat situ siap buat photoshoot lagi . well , gugurls besa la :D



then pi amek lagi beberapa org ikot gi beraya jaoh2 plak . 
cadangnya nak g beraya kat homestay paah .
kat permatang sireh kepala batas .
dua kereta . mine and mia .
naik highway pon dah nak dekat pkui 4 . err . jam gak la

sampai jugak . makan2 , then ada photoshoot lg . hoho 

besaq oo umah belakang tuh . mula2 silap umah , siap nak masuk dah umah tu . malu ai . tu umah makcik  paah .

senyuuuuummmm :D
peace semua :)
sengaja poyo sebentar :D
org tua2 kata anak dara xbek tenggek kat tangga :P
pastu contact dgn aziz . dia kata umah dia dekat sgt dah dgn pmtg sireh .
so , kami pon lajak la ikut instruction dia .
sampai kat penaga pon , xsampai2 lagi .
last2 umah dia kat kuala muda nuh .
wowowowowowowowowowowowowo :0

dekat la sangat aziz oi .
tapa , at least sampai gak umah kawan aku sorg nih
makan laksam mak dia buat :D

pastu masa nak drive balik , memang rushing gila lah . tetiba ada moto berderai2 mai dari simpang . wo ! cheq dah la tgh laju cik abg oii . kita terkejut , kita hon depa . sekali dia kasi f**k plak . mak aii , hangat . kalau taw , ai langgaq yu biaq jadi macam katak penyet ja . huh . no manner :(

sampai kat seberang jaya , jalan jam . ai ingtkan jalan smooth ja . kita pon speed suka hati ja . tetiba org depan brake mengejut . wo ! ai xpnah brake keta sampai rasa terseret keta mcmtu pakcik . huhu . sampai menjerit manusia kat dlm keta tu . huhu . nasib bek selamat je . kalau x , honda tu kat depan . err :|

sampai jugak umah lepas hantar semua pi umah masing2 .
kami singgah masjid jawi solat dulu .
10 malam ai sampai rumah .

cik sue nak cakap :
selamat hari raya maaf zahir dan batin
berhati2 di jalan raya
ingatlah orang yg tersayang


:)